In het privaatrechtelijk bouwrecht zijn de wet en de overeenkomst belangrijke bronnen van rechten en plichten voor rechtssubjecten. Private organisaties – beroepsgroepen, brancheorganisaties, normalisatie-instituten, beheerders van certificatieschema’s, kennisplatforms – in de bouwsector stellen regelmatig normen en regels op die zich richten tot hun leden of tot kringgenoten. De private regels waar het om gaat zijn onder meer technische normen en regels, in het bijzonder de ‘NEN-normen’ of brancherichtlijnen.
In de jurisprudentie komt regelmatig de vraag aan de orde of er rechtsgevolgen aan een private regel – technische norm, gedragscode, etc. – zijn verbonden en of zij in meer of mindere mate bindende werking hebben in een privaatrechtelijke rechtsverhouding, hoewel de private regel niet in de wet of een overeenkomst van toepassing is verklaard. Vragen die zich kunnen voordoen zijn:
• Wat zijn de overwegingen om dan al dan niet een bepaalde mate van bindende werking aan te nemen?
• Welke invloed heeft betrokkenheid van alle belanghebbende groeperingen of van gezaghebbende deskundigen bij de totstandkoming van de regel?
• Wat zijn andere factoren die voor de bindende werking van belang zijn?
• De vraag naar bindende werking van een private norm of regel kan zich voordoen in een contractuele verhouding, maar ook daarbuiten. Is er toerekenbaar tekortgekomen door een opdrachtnemer? Is tijdens de bouw onrechtmatig jegens een derde gehandeld?
In dit kader is van belang dat op 1 januari jl. de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking trad, die heeft geleid tot wijzigingen van het BW en het publiekrechtelijk bouwrecht. De wijzigingen hebben geleid tot nieuwe private regels in de bouw, in het bijzonder de Nationale Praktijk Richtlijn (NPR) 8092 Consumentendossier en de Leidraad Goed en deugdelijk werk, beide door NEN uitgegeven.
Ook dit brengt vragen met zich mee:
• In hoeverre zouden deze bindende werking in de bouw kunnen hebben?
• Hebben de private regels voor de kwaliteitsborger niet ook gevolgen voor de verhouding opdrachtgever van het bouwwerk en de aannemer en zo ja, welke?
Maandag 7 oktober 2024
14.00 - 16.30 uur
1
Online, real-time en interactief via chat
Advocatuur | Academisch geschoolde (bedrijfs)juristen, arbiters en rechters
Verdieping
2
Online cursussen, Studiebijeenkomsten
14.00 - 15.00 uur inleiding
15.00 - 15.15 uur pauze
15.15 - 16.15 uur inleiding
16.15 - 16.30 uur vragen/discussie en afsluiting
Voor algemene informatie en algemene voorwaarden raadpleeg de ‘Algemene voorwaarden onderwijsbijeenkomsten’.
Annuleringsvoorwaarden
Annulering dient schriftelijk dan wel elektronisch plaats te vinden bij het secretariaat van het Instituut voor Bouwrecht (onderwijs@ibr.nl). Bij annulering na deelnamebevestiging wordt € 65,- excl. BTW aan annuleringskosten in rekening gebracht plus indien van toepassing de kosten van het papieren studiemateriaal en publicatie. Bij annulering minder dan 1 week vóór de aangemelde bijeenkomst - om welke reden dan ook - wordt het volledige deelnamegeld in rekening gebracht. Bij verhindering kan een plaatsvervanger (van binnen of buiten de organisatie van de deelnemer) zonder bijbetaling, de deelnameplaats in nemen. De gegevens van de plaatsvervanger worden – indien mogelijk – voorafgaand aan de bijeenkomst per e-mail (onderwijs@ibr.nl) aan het secretariaat van het Instituut voor Bouwrecht meegedeeld.
Betalingsvoorwaarden
Facturatie vindt plaats op basis van aan het Instituut voor Bouwrecht verstrekte gegevens. Indien de organisatie waar de aangemelde persoon (hierna: deelnemer) werkzaam is, aangeeft facturen slechts in behandeling te kunnen nemen indien deze zijn voorzien van specifieke informatie, bijvoorbeeld een (inkoop)ordernummer of verplichtingennummer, dient deelnemer bij diens aanmelding deze informatie te vermelden en/of mee te sturen. Indien de verstrekte gegevens na facturering onjuist en/of onvolledig blijken te zijn, waardoor de factuur aangepast en opnieuw verzonden dient te worden, wordt een bedrag van € 15,- excl. BTW aan administratiekosten in rekening gebracht. Ga naar 'Algemene voorwaarden' voor alle Betalingsvoorwaarden.
De deelnemer kan de cursus niet opnieuw bekijken nu het Instituut voor Bouwrecht geen opnames maakt.
In het door de NOvA goedgekeurde kwaliteitsplan van 17 juni 2020 zijn voor het verzorgen van afstandsonderwijs de volgende vereisten opgenomen om voor een Certificaat van Deelname in aanmerking te komen:
Indien u met meerdere deelnemers wilt deelnemen dan verzoeken wij u het aantal op te hogen en de gegevens van de andere deelnemers hieronder in te vullen. Uw adresgegevens vult u in bij het afronden van de bestelling.