Online VBR-A/IBR Cursus Omgevingsrecht 2020

Online, real-time en interactief
  • Waardering 8,1

In deze meerdaagse verdiepingscursus (9 dagdelen) worden de volgende onderwerpen behandeld: hoofdlijnen in het omgevingsrecht, het systeem en de kern van de ruimtelijke ordening, Wabo en vergunningverlening, ruimtelijke ordening en natuur en milieu, planrealisatie en grondbeleid, planschade en nadeelcompensatie en besluitaansprakelijkheid. Na het volgen van deze IBR klassieker heeft u een diepgaand overzicht en inzicht in het brede gebied van het omgevingsrecht volgens huidig én komend recht (Omgevingswet).

Startdatum

Maandag 5 oktober 2020

Einddatum

Dinsdag 1 december 2020

Tijdstip

16.00 - 21.00 uur

Locatie

Online, real-time en interactief

Prijs
 2.975,00excl. BTW incl. digitaal studiemateriaal alsmede het examen
Papieren exemplaar studiemateriaal prijs
 225,00 excl. BTW
Aantal deelnemers

36

Doelgroep

Advocaten met tenminste een voltooide stage-opleiding | Academisch geschoolde (bedrijfs)juristen met tenminste drie jaar relevante werkervaring

Niveau

Verdieping, basiskennis op het terrein van het omgevingsrecht wordt verondersteld

NOvA punten

36

Soort

Online cursussen

Rechtsgebieden
,

16.00 - 18.00 uur behandeling cursusonderdeel
18.00 - 19.00 uur pauze
19.00 - 21.00 uur behandeling cursusonderdeel

Dag I Dit deel wordt 5 oktober 2020 opgenomen en is on demand te volgen
Hoofdlijnen in het omgevingsrecht
Inleiding in de verschillende onderdelen van het omgevingsrecht: ruimtelijk beleid, gebiedsontwikkeling, plannen (hun inhoud en onderlinge relaties), vergunningenstelsels, aspecten die voor planvorming en vergunningverlening van belang zijn, en uitvoering van plannen en vergunningen met een doorkijk naar de Omgevingswet.
DOCENT: prof. mr. J. (Jan) Struiksma, Emeritus hoogleraar bestuursrecht VU Amsterdam

Dag II Dinsdag 6 oktober 2020
Het systeem en de kern van de ruimtelijke ordening Verstedelijkingsladder, relativiteit, plannen en procedures uit de Wro.
DOCENT: mr. dr. C.P. (Constantijn) Hageman, Jurist omgevingsrecht/bestuursrecht Ministerie van BZK

Dag III Dinsdag 13 oktober 2020
Wabo en vergunningverlening
Hoofdlijnen en op onderdelen een verdieping van het vergunnings- en toezichtstelsel van de Wabo, voor zover relevant voor het ruimtelijk omgevingsrecht.
DOCENTEN: mr. A.R. (Anne-Marie) Klijn, Advocaat / Partner NewGround Law B.V. en mr. I.J. (Ingeborg) Wind-Middel, Advocaat / Partner Trip Advocaten & Notarissen B.V.

Dag IV Dinsdag 27 oktober 2020
Ruimtelijke ordening en natuur
De betekenis van de Wet natuurbescherming voor de ruimtelijke planvorming en de vergunningverlening.
DOCENT: mr. N.H. (Nicolien) van den Biggelaar, Advocaat De Brauw Blackstone Westbroek N.V.

Dag V Donderdag 5 november 2020
Ruimtelijke ordening en milieu 1
Ruimtelijke ordeningsrecht staat niet los van het overige omgevingsrecht (zoals natuurbeschermingsrecht en milieurecht): het overige omgevingsrecht werkt op verschillende manieren door in het ruimtelijke ordeningsrecht. In dit onderdeel komt aan de orde hoe het overige omgevingsrecht doorwerkt in het ruimtelijke ordeningsrecht. Vanzelfsprekend wordt ook ingegaan op de toekomstige systematiek onder de Omgevingswet, met een nadruk op het omgevingsplan.
DOCENT: mr. J.C. (Jan) van Oosten, Advocaat Stibbe B.V.

Dag VI Dinsdag 10 november 2020
Ruimtelijke ordening en milieu 2
Milieueffectrapportage, geluid en externe veiligheid (inclusief contouren van de betreffende regeling in de Omgevingswet).
DOCENTEN: mr. S.M. (Selma) van Velsen, Zelfstandig adviseur omgevingsrecht en mr. J.A.M. (Jos) van der Velden, Advocaat AKD

Dag VII Dinsdag 17 november 2020
Planrealisatie en grondbeleid
Realisatie van ruimtelijke plannen, samenwerkingsvormen, voorkeursrecht, onteigening en het verhaal van kosten.
DOCENTEN: mr. J.F. (Jan Frans) de Groot, Advocaat Houthoff en mr. J. (Jaap) Hoekstra, Staatsraad / Lid Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State

Dag VIII Dinsdag 24 november 2020
Planschade en nadeelcompensatie
Planschade en nadeelcompensatie waren voorheen strikt gescheiden stelsels, maar in de recente jurisprudentie is een convergerende tendens zichtbaar. Na afloop van de cursusdag heeft u een overzicht van de actuele jurisprudentie over het normaal maatschappelijk risico (omzetdrempels, forfait bij waardevermindering, kortingen), de risicoaanvaarding, het schadebegrip en causaal verband, de schadebegroting en de rol van deskundigen. U krijgt ook een update van de ontwikkelingen ten aanzien van de nadeelcompensatieregeling in de Omgevingswet en Awb.
DOCENT: mr. G.M. (Berthy) van den Broek, Universitair docent Universiteit Utrecht

Dag IX Dinsdag 1 december 2020
Onrechtmatige overheidsdaad
De onrechtmatige overheidsdaad in het omgevingsrecht, waaronder besluitenaansprakelijkheid bij de burgerlijke rechter en de bestuursrechter, toezeggingen en onjuiste informatieverstrekking, de overschrijding van beslistermijnen en toezichthoudersaansprakelijkheid.
DOCENT: mr. S. (Stefan) van de Sande, Advocaat AKD

Na de cursus wordt u een certificaat van deelname toegezonden. Presentielijsten dienen zowel voor als na elke bijeenkomst te worden getekend.

Het is niet mogelijk om op onderdelen van de cursus in te schrijven. Bij overtekening genieten VBR-A leden voorrang. De cursus is verplicht voor VBR-A aspirant-leden. Aanmelding geschiedt op volgorde van binnenkomst.

Annulering kan kosteloos geschieden tot uiterlijk 1 september 2020. Annulering dient schriftelijk dan wel elektronisch (onderwijs@ibr.nl) plaats te vinden bij het secretariaat van het Instituut voor Bouwrecht. Indien wordt geannuleerd na bovengenoemd tijdstip, is het gehele cursusgeld verschuldigd. Vervanging door een ander persoon is mogelijk, mits hiertoe een schriftelijk verzoek wordt ingediend.

Het behalen van het diploma is verplicht voor aspirant VBR-A leden. Het examen bestaat uit een opdracht die na afloop van de cursus aan de deelnemers wordt verstrekt. Deelnemers die in aanmerking willen komen voor een diploma, zijn verplicht de opdracht uit te werken. Het diploma wordt uitsluitend uitgereikt als de opdracht met een voldoende is beoordeeld.
DOELGROEP: Advocaten met tenminste een voltooide stageopleiding | Academisch geschoolde (bedrijfs)juristen met tenminste drie jaar relevante werkervaring

Algemene voorwaarden

Voor algemene informatie en algemene voorwaarden raadpleeg het programmaboekje of zie ‘Algemene voorwaarden’.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering dient schriftelijk dan wel elektronisch plaats te vinden bij het secretariaat van het Instituut voor Bouwrecht (onderwijs@ibr.nl). Bij annulering na deelnamebevestiging wordt € 65,- excl. BTW aan annuleringskosten in rekening gebracht plus indien van toepassing de kosten van het papieren studiemateriaal en publicatie. Bij annulering minder dan 1 week vóór de aangemelde bijeenkomst - om welke reden dan ook - wordt het volledige deelnamegeld in rekening gebracht.

Betalingsvoorwaarden

Facturatie vindt plaats op basis van aan het Instituut voor Bouwrecht verstrekte gegevens. Indien de organisatie waar de aangemelde persoon (hierna: deelnemer) werkzaam is, aangeeft facturen slechts in behandeling te kunnen nemen indien deze zijn voorzien van specifieke informatie, bijvoorbeeld een (inkoop)ordernummer of verplichtingennummer, dient deelnemer bij diens aanmelding deze informatie te vermelden en/of mee te sturen. Indien de verstrekte gegevens na facturering onjuist en/of onvolledig blijken te zijn, waardoor de factuur aangepast en opnieuw verzonden dient te worden, wordt een bedrag van € 15,- excl. BTW aan administratiekosten in rekening gebracht. Ga naar 'Algemene voorwaarden' voor alle Betalingsvoorwaarden.

In het door de NOvA goedgekeurde kwaliteitsplan van 17 juni 2020 zijn voor het verzorgen van afstandsonderwijs de volgende vereisten opgenomen om voor een Certificaat van Deelname in aanmerking te komen:
• Om voor de volle aantal NOvA-punten in aanmerkingen te komen dient u van begin tot eind de online cursus bij te wonen. Uit het Webinar-systeem halen wij uw aanwezigheid. Bij afwijkende tijden worden punten in mindering gebracht.
• Het merendeel van de vijf toetsvragen moet goed beantwoord zijn, wil een deelnemer in aanmerking komen voor een certificaat en NOvA punt(en). Drie van de vijf toetsvragen zijn gericht op de inhoudelijke kant van de cursus. Deze vragen worden gemaakt door de docent. Twee vragen zien op ‘codes’ die ofwel door de docent op gezette tijden worden genoemd, dan wel kortstondig in beeld verschijnen.
• Het beantwoorden van de toetsvragen kan maximaal 1 keer herkanst worden per cursus, en wel binnen een week na het volgen van de online cursus. De cursist kan, gedurende die week, de voordracht geheel opnieuw bekijken mocht dat nodig blijken voor het beantwoorden van de toetsvragen en heeft hierbij ook de presentatie en het cursusmateriaal tot zijn beschikking. Doordat de gehele cursus integraal wordt opgenomen (inclusief de vragen die gesteld worden), blijft de kennisoverdracht gewaarborgd.

36

mr. N.H. (Nicolien) van den Biggelaar

Advocaat De Brauw Blackstone Westbroek N.V.

mr. dr. G.M. (Berthy) van den Broek

Universitair docent Universiteit Utrecht

mr. J.F. (Jan Frans) de Groot

Staatsraad bij de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State

mr. J. (Jaap) Hoekstra

Staatsraad / Lid Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State

mr. dr. C.P. (Constantijn) Hageman

Jurist omgevingsrecht/bestuursrecht Ministerie van BZK

mr. J.C. (Jan) van Oosten

Advocaat Stibbe B.V.

mr. dr. S.A.L. (Stefan) van de Sande

Advocaat AKD

prof. mr. J. (Jan) Struiksma

Emeritus hoogleraar bestuursrecht VU Amsterdam

mr. J.A.M. (Jos) van der Velden

Advocaat AKD

mr. S.M. (Selma) van Velsen

Zelfstandig adviseur omgevingsrecht

mr. I.J. (Ingeborg) Wind-Middel

Advocaat / Partner Van Doorne N.V.

mr. P.J. (Pieter) van der Woerd

Advocaat NewGround Law B.V.
5
oktober
2020
 2.975,00excl. BTW incl. digitaal studiemateriaal alsmede het examen

Indien u met meerdere deelnemers wilt deelnemen dan verzoeken wij u het aantal op te hogen en de gegevens van de andere deelnemers hieronder in te vullen. Uw adresgegevens vult u in bij het afronden van de bestelling.

Inschrijven

Deelnemer

Gerelateerde publicatie(s)

Zal niet getoond worden.