Leergang: Het moderne bouwcontractenrecht 2025

Bar Beton Den Haag Centraal, Koningin Julianaplein 10 te Den Haag
  • VERNIEUWD

Het bouwcontractenrecht is de laatste jaren volop in beweging. De afgelopen jaren zien we een aantal ontwikkelingen in het bouwcontractenrecht die zorgen voor een nieuwe benadering van bestaande bouworganisatievormen en hun bijhorende sets van algemene voorwaarden alsook de ontwikkeling van nieuwe bouworganisatievormen (denk aan vormen van twee-fase contracteren) of hernieuwde belangstelling voor reeds bestande vormen (denk aan het bouwteam en de alliantie)

 

Er zijn tal van voorbeelden te geven van deze ontwikkelingen. Zo zien we bij de nieuwe of andere benadering van bestaande bouworganisatievormen bijvoorbeeld een grotere nadruk op het realiseren van goede samenwerking tussen partijen en het voorkomen van geschillen, vroege betrokkenheid van de aannemer, methoden om te komen tot een meer evenwichtige risicoverdeling en vormen van uitgestelde prijsbepaling. In de slipstream van die nieuwe inhoud van overeenkomsten zien we ook nieuwe sets van algemene voorwaarden, zoals het DG2020 bouwteammodel, of een vernieuwde versie van een bestaande set van algemene voorwaarden, het KBNL 2021 model. Daarnaast zien we, ingegeven door de wens het bouwproces en de samenwerking anders in te richten, ook de ontwikkeling van nieuwe bouworganisatievormen, bijvoorbeeld de ontwikkeling van vormen van twee-fase contracteren, maar ook hernieuwde belangstelling voor reeds bestaande vormen denk aan het eerdergenoemde bouwteam, maar ook aan de alliantie.

Deze ontwikkelingen roepen tal van vragen op bij de klassiek geschoolde bouwrechtjurist: waarom moet ineens alles anders? Naar welke nieuwe contractuele elementen zijn we als bouwrechtgemeenschap op zoek en waarom? En hoe vertalen we deze moderne wensen naar het contractuele kader. Daarbij speelt steeds de vraag hoe dit alles aanbestedingsrechtelijk valt vorm te geven.

 

In deze leergang wordt uitgebreid stilgestaan bij bovenstaande en andere ontwikkelingen binnen het ‘moderne’ bouwcontractenrecht. De nadruk ligt daarbij op de contractuele vormgeving, maar ook is een hele cursusdag is gewijd aan de aanbestedingsrechtelijke aspecten die bij deze nieuwe vormen van contracteren een rol spelen. Er is naast het leggen van een gedegen juridische basis uitgebreid aandacht voor praktische voorbeelden die inzicht geven in hoe de deze nieuwe ontwikkelingen zich in de ‘echte wereld’ manifesteren.

Gedurende de gehele leergang zal prof. Evelien Bruggeman de bijeenkomsten kort inleiden en aan het eind van de leergang zal zij tijdens een interactieve afsluiting van deze leergang een samenvatting van de in de afgelopen weken besproken onderwerpen verzorgen.

 

De vorige leergang (najaar 2024) is door de deelnemers beoordeeld met een 8,5!

Startdatum

Woensdag 3 september 2025

Einddatum

Woensdag 15 oktober 2025

Tijdstip

16.00 - 21.00 uur

Dagdelen

7

Locatie

Bar Beton Den Haag Centraal, Koningin Julianaplein 10 te Den Haag

Prijs
 3.760,00excl. BTW, incl. digitaal studiemateriaal, boek Herbezinning op de aanbesteding en realisatie van geïntegreerde bouwprojecten (ad € 24,95 incl. BTW), TBR Themanummer 8 2021 en diner
Papieren exemplaar studiemateriaal prijs
 280,00 excl. BTW
Doelgroep

Advocaten met tenminste een voltooide stage-opleiding | Academisch geschoolde (bedrijfs)juristen, inkoopadviseurs en contractmanagers met tenminste drie jaar relevante werkervaring

Niveau

Verdieping

NOvA punten

28

Aantal deelnemers

30

Rechtsgebieden
, , , ,

15.30 - 16.00 uur ontvangst

16.00 - 18.00 uur behandeling cursusonderdeel

18.00 - 19.00 uur diner

19.00 - 21.00 uur behandeling cursusonderdeel

 

Dag 1 - Woensdag 3 september 2025

Introductie (4 uur)

Al decennia wordt in de wetenschap en de praktijk gediscussieerd over verschillende vormen van aanbesteden, contracteren en samenwerken om kostenoverschrijdingen en geschillen te voorkomen. Naarstig wordt gezocht naar mogelijkheden om ontwerp- en uitvoeringsrisico’s op een redelijke en effectieve manier tussen opdrachtgevers en aannemers te verdelen; iedereen zoekt die ene heilige graal. In deze bijeenkomst wordt uitgebreid ingegaan op de recente ontwikkelingen in het bouwcontractenrecht; het zogenaamde moderne bouwcontractenrecht. Ingegaan wordt op de geschiedenis en achtergrond van deze ontwikkelingen, op het aan de bouw inherente informatierisico en hoe daar mee om te gaan. Aandacht wordt besteed aan de toegenomen wens om meer aandacht te hebben voor (betere) samenwerking tussen partijen, die samenwerking (ook juridisch) anders in te richten, de aannemer vroeg te betrekken in de ontwerpfase en de zoektocht naar vormen van uitgestelde prijsbepaling (zoals twee-fasencontracteren) om zo te komen tot een betere risico-inschatting en -verdeling. Deze dag geeft een gedegen voorbereiding op de vervolgdagen van deze leergang en zorgt ervoor dat de nieuwe ontwikkelingen in een breed perspectief worden beschouwd.

DOCENTEN: prof. mr. dr. E.M. (Evelien) Bruggeman, Directeur Instituut voor Bouwrecht en hoogleraar bouwrecht TU Delft en prof. mr. dr. C.E.C. (Chris) Jansen, Hoogleraar privaatrecht VU Amsterdam

 

Dag 2 - Woensdag 10 september 2025

Twee-fasenaanpak en vormen van uitgestelde prijsbepaling (4 uur)

Met de publicatie van het McKinsey rapport van Rijkwaterstaat in 2019 is de discussie over de nut en noodzaak van het zogenaamde tweefasen contracteren, gestart. De meest in het oog springende aanbeveling in het McKinsey rapport was immers de introductie van een ‘twee-fasen-proces’ waarin pas ná de ontwerp- of engineeringsfase de prijsbepaling voor de bouwfase volgt.

Gedurende deze dag van leergang gaan de sprekers uitgebreid in op de implementatie van het McKinsey rapport en de doorontwikkeling van de tweefasen aanpak binnen Rijkswaterstaat.

Besproken wordt wat dit inhoudt of kan inhouden, de verschillende vormen waarin tweefasen projecten zich in de praktijk laten zien en de onderwerpen die inhoudelijk geadresseerd moeten worden om een twee-fasenaanpak vorm te geven. Daarbij wordt ruim aandacht besteed aan de ervaringen van Rijkswaterstaat met de twee-fasenaanpak bij een aantal projecten.

Vooruitlopend op de zesde dag van deze leergang wordt ook (heel) kort stilgestaan bij de inpassing van twee-fasen contracten in de aanbestedingsrechtelijke kaders.

DOCENTEN: C. (Chris) Klunder, Coördinator Twee-fasenaanpak Rijkswaterstaat en mr. C.M.I. (Caroline) Smits-Govaert, Sr. Adviseur Rijkswaterstaat

 

Dag 3 - Woensdag 17 september 2025

Raamovereenkomsten en prijsmechanismen

Deel 1 – 2 uur

Tijdens dit eerste deel van de derde cursusdag wordt ingegaan op het concept en de contractuele vormgeving van raamovereenkomsten. De verschillende verschijningsvormen van raamovereenkomsten en hun voor- en nadelen worden toegelicht en daarnaast worden de contractuele aandachtspunten van zowel de raamovereenkomst zelf, als de daaropvolgende nadere overeenkomst, worden belicht. Vooruitlopend op de zesde dag van deze leergang wordt een kort doorkijkje gegeven naar de aanbestedingsrechtelijke aandachtspunten.

DOCENT: mr. G.J. (Georg) Huith, Advocaat / Partner Croon Huith

 

Deel 2 – 2 uur

In dit tweede deel van de derde dag van deze leergang wordt ingegaan op de praktijk en het gebruik van raamovereenkomsten door de Gemeente Amsterdam in combinatie met programmatische aanpak. Bijzondere aandacht is er voor mechanismen van prijsvorming en prijsbeheersing en de daarmee opgedane ervaringen, alsmede de praktische, organisatorische en juridische beperkingen en aandachtspunten.  

DOCENT: ir. J. (Jorrit) Kalt, Categoriemanager Verhardingen Ingenieursbureau gemeente Amsterdam

 

Dag 4 - Woensdag 24 september 2025

Contracteren van een bouwteam – 4 uur  

Het bouwteam model kan de laatste jaren rekenen op hernieuwde en grote belangstelling. Werd deze bouworganisatievorm aanvankelijk gebruikt om Rotterdam na de oorlog snel op te bouwen met behulp van vroege betrokkenheid van de aannemer in de ontwerpfase binnen een bouwteam, inmiddels, mag het bouwteam opnieuw rekenen op grote populariteit. Sinds enige tijd zijn twee nieuwe sets van algemene voorwaarden beschikbaar voor het vormgeven van een bouwteamovereenkomst: het DG2020 model van Duurzaam Gebouwd en de Model Bouwteam-overeenkomst 2021 van de Koninklijke Bouwend Nederland. In de praktijk wordt ook nog veel gebruik gemaakt van het Model Bouwteamovereenkomst 1992 (ook wel VG-bouw genoemd) van Bouwend Nederland of varianten daarop.

Tijdens deze bijeenkomst wordt allereerst ingegaan op de wezenskenmerken van de bouwteamovereenkomst en de voor- en nadelen van deze bouworganisatievorm. Daarna worden de overeenkomsten en verschillen tussen de drie beschikbare modellen aan de hand van verschillende onderwerpen besproken. Aan de orde komen onderwerpen als het sluiten van een overeenkomst, en de samenstelling der partijen, het geheel aan af te sluiten overeenkomsten, de verplichtingen van partijen en hun bijdragen aan het bouwteam, het vormgeven van de samenwerking tussen partijen, de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden van partijen, de waarschuwingsplicht, prijsvorming na voltooiing van het bouwteam en de afscheidsregeling voor als partijen uit elkaar gaan.

DOCENTEN: mr. R.G.T. (Rob) Bleeker, Advocaat Rozemond Advocaten en mr. A.M.B. (Andrea) Chao, Advocaat / Partner Bird & Bird (Netherlands) LLP

 

Dag 5 - Woensdag 1 oktober 2025

De alliantie – 4 uur

Allianties - in hun diverse verschijningsvormen - zijn samenwerkingsmodellen om op een logische manier om te gaan met het zich voordoen van diverse bij bouwprojecten optredende risico’s. Maar, ze hebben wel een wat ingewikkelder gebruiksaanwijzing dan een doorsnee samenwerkingsmodel. En, er is ook niet één type alliantie. Het is meer een verzamelnaam voor diverse op elkaar gelijkende samenwerkingsmodellen. Allemaal wel met hetzelfde doel: om een perfecte, althans een aanvaarbare ‘hedge’ tot stand te brengen tussen het zich voordoen van risico’s en het moeten dragen van de gevolgen daarvan op rechtvaardige wijze verdeeld over de bij de bouw betrokken partijen. En dat uitgangspunt te grondvesten op zoveel mogelijk parallelle belangen en een op optimale samenwerking gerichte projectorganisatie.

Tijdens deze bijeenkomst worden twee verschillende vormen van allianties besproken, te weten de Prorail alliantie en het zogenaamde Australische model (toegepast bij o.a. de HWBP projecten). De inleiders gaan daarbij in op de geschiedenis en herkomst van de alliantie, geven concrete voorbeelden, gaan uitgebreid in op contractuele bepalingen, en prijsvormingsmechanismen en stippen kort, vooruitlopend op dag 6, de aanbestedingsrechtelijke aandachtspunten aan.

DOCENTEN: mr. B.C.L. (Bas) van den Berg, alliantiemanager en mr. A.G.J. (Arent) van Wassenaer van Catwijck, Directeur The Faithful Goose B.V.

 

Dag 6 – Woensdag 8 oktober 2025

Het aanbesteden van de moderne bouworganisatievormen – 4 uur

In de voorgaande cursusdagen zijn vormen van twee-fasen, het bouwteam en raamovereenkomsten, de alliantie als moderne bouworganisatievormen, besproken. De toename van het werken met dit soort vormen van samenwerking leidt in de praktijk tot de vraag; hoe besteed ik een bouworganisatievorm die een vorm van uitgestelde prijsbepaling bevat aan?
Tijdens deze bijeenkomst worden de belangrijkste uitgangspunten van het aanbestedingsrecht die in het oog moeten worden gehouden als dergelijke moderne bouworganisatievormen worden aanbesteed belicht. Zo wordt ingegaan op de vraag hoe de overeenkomst gekwalificeerd moet worden en dus onder welk aanbestedingsregime het valt, hoe selectie en gunning kunnen worden vormgegeven, hoe om te gaan met de bouwteamfase en de wijzigingen die gedurende die fase plaatsvinden en hoe om te gaan met de prijsvorming van zowel de bouwteamfase als de uitvoeringsfase.

Bij elk van deze onderwerpen zal aandacht zijn voor praktijkvoorbeelden en hun juridische karakteristieken.

DOCENTEN: mr. G.J. (Georg) Huith, Advocaat / Partner Croon Huith en mr. J.N.E. (Jeanile) Weyne, Advocaat Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V.

 

Dag 7 – Woensdag 15 oktober 2025

Geschillen voorkomen of alternatief beslechten en interactieve afsluiting

(3 uur en 15 minuten)

De bouwsector kenmerkt zich door complexe projecten en langdurige samenwerkingsverbanden, waarbij conflicten soms onvermijdelijk zijn. Ben jij advocaat, (bedrijfs)jurist of contractmanager, dan speel jij een cruciale rol in het beheersen en oplossen van deze conflicten.

Er zijn tal van methoden om te voorkomen dat een geschil zo escaleert dat de rechter erbij gehaald moet worden. In het licht van de in de praktijk levende wens om te komen tot betere samenwerking tussen partijen en minder geschillen wordt in dit deel van de leergang stilgestaan bij methoden voor het voorkomen van geschillen en het oplossen van verschillen van inzicht, dan wel het beslechten van conflicten. Tijdens de bijeenkomst wordt onder meer de uitgebreide(re) mogelijkheden die geschiloplossing conform de nieuwe UAV-GC  2025 biedt, zakelijke mediation en een aantal instrumenten van de Raad van Arbitrage behandeld (waaronder de bodemprocedure, de spoedbodemprocedure en de fast track-procedure).

DOCENTEN: ir. M.C. (Malcolm) Aalstein, Adviseur Markt  & Inkoop en Mediator en mr. M. (Monique) Niesen, adjunct-directeur Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen

 

Deel 2 - Interactieve afsluiting van de leergang

Dit is deel 2 van de laatste dag van de zevendaagse leergang over het moderne bouwcontractenrecht. De avond zal worden afgesloten met een samenvatting van de in de afgelopen weken besproken onderwerpen en discussie met de cursisten. Dit onderdeel zal ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag nemen.

DOCENTEN: prof. mr. dr. E.M. (Evelien) Bruggeman, Directeur Instituut voor Bouwrecht en hoogleraar bouwrecht TU Delft en ir. M.C. (Malcolm) Aalstein, Adviseur Markt & Inkoop en Mediator

 

Algemene voorwaarden

Voor algemene informatie en algemene voorwaarden raadpleeg de ‘Algemene voorwaarden onderwijsbijeenkomsten’.

Annuleringsvoorwaarden

Annulering kan kosteloos geschieden uiterlijk tot 1 augustus 2025. Annulering dient schriftelijk dan wel elektronisch (onderwijs@ibr.nl) plaats te vinden bij het secretariaat van het Instituut voor Bouwrecht. Indien wordt geannuleerd na bovengenoemd tijdstip is het gehele cursusgeld verschuldigd. Vervanging door een ander persoon is mogelijk, mits hiertoe een schriftelijk verzoek wordt ingediend.

Betalingsvoorwaarden

Facturatie vindt plaats op basis van aan het Instituut voor Bouwrecht verstrekte gegevens. Indien de organisatie waar de aangemelde persoon (hierna: deelnemer) werkzaam is, aangeeft facturen slechts in behandeling te kunnen nemen indien deze zijn voorzien van specifieke informatie, bijvoorbeeld een (inkoop)ordernummer of verplichtingennummer, dient deelnemer bij diens aanmelding deze informatie te vermelden en/of mee te sturen. Indien de verstrekte gegevens na facturering onjuist en/of onvolledig blijken te zijn, waardoor de factuur aangepast en opnieuw verzonden dient te worden, wordt een bedrag van € 15,- excl. BTW aan administratiekosten in rekening gebracht. Ga naar 'Algemene voorwaarden onderwijsbijeenkomsten' voor alle Betalingsvoorwaarden.

Na de cursus wordt u een certificaat van deelname toegezonden. Presentielijsten dienen zowel voor als na elke bijeenkomst te worden ondertekend.

28

M. (Malcolm) Aalstein

Visiting Research Fellow IBR

mr. B.C.L. (Bas) van den Berg

Alliantiemanager

mr. R.G.T. (Rob) Bleeker

Advocaat Rozemond Advocaten

prof. mr. dr. E.M. (Evelien) Bruggeman

Directeur Instituut voor Bouwrecht Hoogleraar bouwrecht TU Delft

mr. A.M.B. (Andrea) Chao

Advocaat / Partner Bird & Bird (Netherlands) LLP

mr. G.J. (Georg) Huith

Advocaat / Partner Croon Huith te Den Haag

prof. mr. C.E.C. (Chris) Jansen

Hoogleraar privaatrecht VU Amsterdam

ir. J. (Jorrit) Kalt

Categoriemanager Verhardingen Ingenieursbureau gemeente Amsterdam

C. (Chris) Klunder

Coördinator Twee-fasenaanpak Rijkswaterstaat

mr. M. (Monique) Niesen

Adjunct-directeur / Secretaris Raad van Arbitrage in bouwgeschillen

mr. C.M.I. (Caroline) Smits-Govaert

Sr. Adviseur Rijkswaterstaat

mr. A.G.J. (Arent) van Wassenaer van Catwijck

Directeur The Faithful Goose B.V.

mr. J.N.E. (Jeanile) Weyne

Advocaat-partner sectie bouw- en aanbestedingsrecht Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V.
3
september
2025
 3.760,00excl. BTW, incl. digitaal studiemateriaal, boek Herbezinning op de aanbesteding en realisatie van geïntegreerde bouwprojecten (ad € 24,95 incl. BTW), TBR Themanummer 8 2021 en diner

Indien u met meerdere deelnemers wilt deelnemen dan verzoeken wij u het aantal op te hogen en de gegevens van de andere deelnemers hieronder in te vullen. Uw adresgegevens vult u in bij het afronden van de bestelling.

Deelnemer

Gerelateerde publicatie(s)

Zal niet getoond worden.